Artikelindex

Reeks Richard Wagners prozageschriften

Hoewel componist Richard Wagner (1813-1883) aanvankelijk schrijver had willen worden, maar toch koos voor een bestaan als musicus-componist, is hij zijn hele leven deze professies door elkaar blijven beoefenen en kon hij van beide niet los komen.Hij wilde verder gaan waar zijn idolen Shakespeare en Beethoven waren gestopt.De extraverte Wagner uitte zich zowel in gedrag, woord als geschrift expansief, welhaast exhibitionistisch. Hij bezat een sterke ‘Mitteilungsdrang’. 

Behalve zijn muziekdrama’s en andere composities heeft hij dientengevolge een uitgebreid essayistisch oeuvre bij elkaar geschreven en een onmetelijke correspondentie gevoerd. Daarin formuleert hij niet alleen zijn denkbeelden over kunst, theater, muziek en maatschappij, maar schrijft hij ook over zijn eigen werkstukken.  

De omvangrijke prozageschriften van Richard Wagner komen nu voor de eerste keer, zelfs nagenoeg integraal, in het Nederlands beschikbaar. 

De zeer geprezen vertalingen, de hoogwaardige inleidingen en het uitgebreide notenapparaat zijn verzorgd door Dr. Philip Westbroek, als filosoof en slavist verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De gehele reeks is verschenen bij Uitgeverij IJzer in Utrecht.

Het bijzondere aan deze Westbroek/IJzer-vertalingen is dat

  • het een zeer nauwkeurige, tekstgetrouwe, vertaling c.q. hertaling is, naar begrijpelijk Nederlands;
  • alle van belang zijnde en in de hedendaagse Wagnerliteratuur geciteerde teksten in de serie zijn opgenomen;
  • de prozageschriften thematisch zijn gebundeld waardoor er een coherente samenhang is ontstaan die in de oorspronkelijke bundels ontbreekt.

De reeks Richard Wagners Prozageschriften omvat:

I. Het kunstwerk van de toekomst

II. Geschriften over kunst, politieke religie

III. Opera en drama

IV. Geschriften over muziek

V. Geschriften over eigen werk

VI. Geschriften over theater

VII. Geschriften over cultuur en maatschappij 

VIII. Geschriften over Parijs

IX. Geschriften uit de nalatenschap, herinneringen, open brieven

 

Uitgave van Uitgeverij IJzer, Postbus 628, 3500 AP Utrecht. 

Kunt u deze boeken niet vinden in de boekhandel, rechtstreeks bestellen bij de uitgeverij kan ook. Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 030-2521 798.