Mezzo sopraan Claire Barnett-Jones wint tweede IVC Wagnerprijs,  Runner-up Helena Koonings wint Wagner stipendium, door Leo Cornelissen

Van 7 tot en met 15 september vond het 52e International Vocal Competition (IVC) in Den Bosch plaats. Voor de tweede keer kon de Wagnerprijs van Nederland worden uitgereikt aan een zangeres die met werk van Richard Wagner in de finale was gekomen. Na Eunkyong Lim in 2017 was die eer nu weggelegd voor de Engelse mezzo sopraan Claire Barnett-Jones. De veelbelovende Nederlandse sopraan Helena Koonings won als runner-up een stipendium voor de Bayreuther Festspiele.

 

Aanvankelijk hadden zich voor het IVC van dit jaar weer zo’n 400 kandidaten uit 44 landen aangemeld. Na de voorselecties in Luxemburg, Lodz, Amsterdam, Ningbo (China) en Den Bosch waren er 62 toegelaten om aan de Eerste Ronde van het concours deel te nemen, waarvan er uiteindelijk 57 daadwerkelijk aantraden. Daarvan gingen er 21 door naar de Halve Finale. In de Eerste Ronde en Halve Finale werden de zangers begeleid aan de vleugel. Uiteindelijk bereikten 9 zangers de Grand Finale met de philharmonie zuidnederland o.l.v. dirigent Hartmut Haenchen. De harde systematiek betekent dat telkenmale slechts ca. 1/3 doorgelaten wordt tot een volgende ronde. Je zal op de bewuste concoursdag maar net niet je dag hebben. Dat levert dan wel teleurstelling op, maar zangers doen aldus ook uiterst nuttige ervaring op voor hun verdere beroepspraktijk. ‘Meedoen is nog belangrijker dan winnen’, wordt wel gezegd. Bovendien heeft de praktijk bewezen dat heel wat zangers die uiteindelijk niet de Finale haalden, toch een glanzende carrière wisten te realiseren. Maar winnen helpt natuurlijk wel degelijk.

 

 

Wagnerprijs van Nederland bij het IVC

Samenvatting

Het Wagnergenootschap Nederland heeft in 2016, ter gelegenheid van zijn 55-jarig bestaan en vanwege de lange Wagnertraditie in Nederland in voor het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch de WAGNERPRIJS VAN NEDERLAND het leven geroepen.

De prijs is veiliggesteld voor een periode van tien jaar en wordt ter beschikking gesteld voor de Opera-editie van het IVC , die om het jaar plaats vindt.

Met de Wagnerprijs Nederland willen het Wagnergenootschap Nederland (WGN) en de Richard Wagner Stichting Nederland (RWSN) het werk van deze componist extra onder de aandacht brengen van zowel het publiek als musici en jonge zangers stimuleren zich in dit vakgebied te bekwamen.

Deze educatieve prijs - € 5.000 - is gericht op de verdere ontwikkeling en professionalisering van de talentvolle winnaar in het specifieke Wagnerrepertoire. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat die als beste vertolker van een Wagner-operafragment op het concours is beoordeeld en die qua stem geschikt is het werk van Richard Wagner uit te voeren. De Wagnerprijs van Nederland draagt bij in de kosten van lessen en coaching bij internationaal erkende Wagnerspecialisten.

For English summary und deutsche Zusammenfassung

 

 

Wagnerprijs 2017

De allereerste Wagnerprijs van Nederland, ingesteld door de Richard Wagner Stichting Nederland, is tijdens het Internationale Vocalisten Concours 's Hertogenbosch, toegekend aan de Koreaanse zangeres Eunkyong Lim. De jury bestond uit Cheryl Studer, Serge Leiferkus, Eva Pasquier-Wagner en, namens de RWSN, Leo Cornelissen en Hans Middelhuis.